Perfekt fokus ved lille dybdeskarphed – Step-by-Step guide!

Til tider, når du skal skyde fotos med lille dybdeskarphed, kan din autofokus godt drille lidt. Den stiller simpelthen ikke skarpt på præcist det punkt du ønsker. Den hopper måske endda frem og tilbage mellem et par punkter, du retter lidt på kameraet, prøver igen, indstiller kameraet til færre fokuspunkter, prøver igen, den hopper stadig frem og tilbage mellem punkter… Du giver op!

Men men men – hvis du har et Nikon D3 (eller D3x/D3s) så er der håb forude! Nedenstående kan sikkert også fungere med andre modeller af Nikon med live-view og andre mærker som Canon eller Sony, men jeg kender ikke den præcise fremgangsmetode på andre kameraer end Nikons D3.

Det er i virkeligheden uhyggeligt simpelt! Svaret er: manuel fokus! Men at stille manuelt igennem søgeren er ikke altid så nemt. Du risikerer, med et lille blændetal som f.eks. 2.8, at selvom det ser skarpt ud i søgeren, så er det ikke skarpt PRÆCIST hvor du ønsker det. Men det er der råd for!

LIVE-VIEW! Jeg bruger normalt aldrig min live-view. Jeg har det lidt med live-view som jeg har det med auto-indstillingen – det hører sig de små konsumerkameraer til. Man bruger ikke live-view på et shoot med sit spejlrefleks. Og dog! For nogle gange kan det rent faktisk spare dig masser af tid og ærgelser, hvis du slår dit live-view til.

Forestil dig f.eks. at du skal skyde et billede af en masse tegnestifter, på en hvid baggrund, og at du kun skal stille skarpt på én af dem (et meget sandsynligt scenarie, og slet ikke noget jeg kun nævner fordi tegnestifter var hvad jeg lige havde til at demonstrere teknikken med!). Din autofokus vil højest sandsynligt volde dig store problemer, og stille skarpt som vinden blæser. Det er HER du skal slå din live-view til, og stille skarpt manuelt.

Men hvorfor bruge sin live-view? Jo, fordi du kan zoome helt ind på den ene tegnestift du skal stille skarpt på, og dermed med stor præcision stille knivskarpt med manuel fokus netop hvor du ønsker det.

Du gør følgende (tager udgangspunkt i tegnestifter stadig, men det er trods alt op til dig hvad du vil skyde :))

  1. Smid dit kamera på et stativ.
  2. Vælg live-view indstillingen ved at dreje dit hjul hen på [lv]
  3. Vi går ud fra at du har ordnet din hvide baggrund, og placeret tegnestifterne foran kameraet. Komponer nu billedet igennem din sædvanlige søger.Tryk derefter på en af AF-ON knapperne, indtil du hører et bip. Kameraet har nu fokuseret normalt.
  4. Nu presser du udløserknappen helt i bund – som hvis du skulle tage et billede. Vupti! Nu har du live-view, og du burde kunne se tegnestifterne på din skærm.
  5. Nu kommer det rigtigt smarte! Tryk på din zoom-knap (den med en lup på) og drej samtidigt på det primære kommandohjul. Du zoomer nu ind på den tegnestift du vil stille skarpt på. Du kan forstørre op til 13 gange, og du kan naturligvis flytte skærmen rundt, så du kan se hele billedet. Brug din multivælger til det formål (den runde med pilene på).
  6. Når du først har zoomet ind på den tegnestift du har valgt ud, er det INGEN sag at stille knivskarpt manuelt!
  7. Tryk din udløserknap i bund når du har stillet skarpt (en trådløs udløser vil være at foretrække, så du ikke ryster dit kamera) – og ta daaaa!
  8. Du har nu taget et super skarpt billede, under svære omstændigheder, ved hjælp af dit live-view.

Resultatet ser nogenlunde sådan her ud:

Manuel fokus med live-view - Nikon D3

Manuel fokus med live-view - Nikon D3

Nu er oventående foto jo ikke super interessant, men tænk ud af boksen! Tænk hvad du lige pludselig kan gøre ved dine portrætter, madfotos eller andre produktskud. Mulighederne er uendelige, og det er lige pludseligt blevet langt langt nemmere at stille skarpt i en ruf. 🙂 Hint: Det er den lyserøde tegnestift jeg har stillet skarpt på! 😉

Tak fordi du læste med. Jeg håber, at du kunne bruge ovenstående guide til noget, og at den kunne inspirere dig i dine fremtidige billeder… God fornøjelse i hvert fald. 🙂

TEASER: I morgen vil jeg skrive lidt om mit shoot med Dj Mary Swan, og vise hvad man f.eks. kan få ud af en enkelt lampe og en vindmaskine. Et lysdiagram bliver det også til, så stay tuned. 🙂

Del dette indlæg på Facebook

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s